10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (2024)

Hoewel er veel verschillende prototyping technieken zijn zoals bijvoorbeeld rapid prototyping, lijken ze wel veel op elkaar. In dit artikel heb ik jaren van prototyping en de best practices van de beste specialisten in het veld gedestilleerd, evenals onze eigen ervaringen bij UXPin.

Pas het prototype aan jouw publiek aan

Het soort prototype dat je gebruikt, is echt van belang. Wat goed kan werken voor een sessie met jouw ontwerp- en ontwikkelingsteams, is misschien niet zo effectief in een algemene personeelsvergadering. Het gaat niet zozeer om het beperken van wat te presenteren – aangezien je zo veel mogelijk alle belanghebbenden wilt betrekken en transparant wilt zijn – maar meer over het presenteren van prototypes en het kiezen van het juiste niveau van fidelity. Low-fidelity prototypen zijn goed voor het geval dat je in een vroeg stadium van een product een conceptuele ontwerpoplossing probeert te tonen.

Aan de andere kant kan een high-fidelity prototype gemakkelijker te begrijpen zijn voor mensen die niet veel van ontwerpen of techniek weten omdat het visueel het dichtst bij het eindproduct staat. Misschien werkt een papieren prototype goed als je het prototype presenteert aan een senior executive of een ingenieur, die gewoon een snel overzicht van het belangrijkste ontwerpconcept wil krijgen. Of misschien heb je een mid-fidelity prototype nodig om een gezamenlijke ontwerpsessie tussen teamleden op te starten. Het gebruik van het juiste soort prototype voor de gelegenheid zorgt ervoor dat jouw ontwerpconcepten duidelijk naar het publiek worden overgebracht.

Bereid het publiek voor

De maker van het prototype is natuurlijk met elk aspect van zijn of haar werk goed bekend. De mensen, die het prototype moeten testen en evalueren, zullen het echter voor het eerst zien. De maker van het prototype moet het ze dus uitleggen en ze voorbereiden voordat het prototype wordt gedemonstreerd, zodat er geen misverstanden of verwarring kan ontstaan. Voor een low-fidelity prototype moeten je bijvoorbeeld vooraf duidelijk maken dat de feedback en de evaluatie gericht moeten zijn op de functionaliteit en de gebruikersstromen en dus niet op de esthetiek. Aan de andere kant, als je een mid-fidelity of een high-fidelity prototype presenteert, kun je de discussie op het beeldmateriaal en de interacties concentreren.

Betrek de gebruikers (het participatief ontwerp)

10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (1)

Het participatief ontwerp neemt tijdens het ontwerpproces de gebruikersfeedback mee. Het participatief ontwerp kan op een aantal manieren worden gedaan, waaronder prototypes van papier, gebruikerstesten, brainstormsessies, enzovoort.

Het idee achter het participatief ontwerp is dat de gebruikersbetrokkenheid jou vroeg in het proces inzicht kan geven in de problemen met betrekking tot de bruikbaarheid en de gebruikerservaring.

Het participatief ontwerp is meer een oplettende samenwerking. Het verschilt van de bruikbaarheidstesten omdat we de gebruikers al in de beginfase van de ideevorming en de conceptvorming betrekken. Dat gebeurt niet alleen omwille van het valideren van de ontwerpbeslissingen, maar eerder om hun feedback daadwerkelijk te gebruiken bij het ontwikkelen van het ontwerp.

Maak de gebruikersinteracties zo eenvoudig mogelijk

10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (2)

Minder klikken betekent minder frictie, wat een betere gebruikersstroom betekent.

Maar laat de mythe van drie klikken jouw ontwerpbeslissingen niet in de weg staan. Je zou in theorie een site kunnen maken waarvan alle pagina’s met één klik vanaf de voorpagina van de site toegankelijk zijn, maar dat zou de cognitieve belasting, die gebruikers zullen ervaren tijdens het navigeren op de site, nadelig vergroten omdat ze dan in één keer een heleboel informatie moeten doorzoeken.

Het is belangrijker om de productiviteit van elke interactie te overwegen. Een interactie moet de gebruiker het gevoel geven dat ze dichter bij het bereiken van hun taken en doelen komen. Het is uitstekend als dat binnen drie klikken kan gebeuren, maar als je meer gebruikersinteractie nodig hebt, moet je natuurlijk voor de beste optie kiezen.

Negeer de animaties niet

Hoewel animaties en overgangen in een functioneel prototype kunnen worden vereenvoudigd of in een low fidelity- of een papieren prototype volledig kunnen ontbreken, is het belangrijk dat we er vroeg in het proces over nadenken.

Weten waar en hoe animaties worden geïmplementeerd – wanneer je ze bereikt – zal je helpen een meer uniforme gebruikerservaring te creëren.

Geanimeerde interacties kunnen ervoor zorgen dat jouw prototype meer als het eindproduct aanvoelt en dat kan tijdens de gebruikerstesten nuttig zijn, dus het is als je de tijd en de middelen hebt geen slecht idee om ze te prototypen.

Het schetsen: het prototype van het prototype

10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (3)

Net zoals het prototype een gedistilleerde versie van het eindproduct is, is een schets een gedistilleerde versie van het prototype.

Het traditionele ontwerpproces gaat ongeveer als volgt:

  1. Schetsen
  2. Wireframing
  3. Ontwerp mockups
  4. Prototypes
  5. Ontwikkeling

Het proces varieert vaak op basis van de behoeften, de middelen en de beperkingen van het project. Sommige mensen slaan de wireframing en de mockups volledig over en gaan direct door naar prototyping. Anderen geven er de voorkeur aan om eerst wireframes te bouwen en vervolgens rechtstreeks in de code te duiken.

Welke methode je ook gebruikt, het beginnen met een ruwe schets is een snelle en goedkope manier om jouw concepten, ideeën en gedachten te ordenen. Het schetsen kan de abstracte ideeën, die in je hoofd rondzweven, omzetten in iets dat concreter is.

Als je je zorgen maakt over jouw tekenvaardigheden, doe dat dan niet! Zoals je in de onderstaande afbeelding kunt zien, gaat het er niet om dat het er mooi uitziet. Het doel is om je gedachten en concepten te ordenen en te verkennen en een basisstructuur te creëren.

Laat de codering jouw prototypes niet tegenhouden

10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (4)

Als je puur een ontwerper bent, is coderen misschien niet jouw sterke punt. In deze tijd, met zoveel tools en opties die tot je beschikking staan, mag jouw kennis van coderen je niet ontmoedigen om prototypes te maken. Hoewel een functioneel prototype zijn voordelen heeft, is het geen strikte vereiste.

Er zijn tal van prototyping opties: prototyping op papier, de Wizard of Oz-methode, met behulp van Keynote/PowerPoint evenals gespecialiseerde prototyping tools met grafische gebruikersinterfaces.

Met een low-fidelity prototype kun je met een minimale of geen codering wegkomen. Een papieren prototype vereist helemaal geen codering en kan een gemakkelijke manier zijn om jouw ideeën snel en duidelijk aan jouw team kenbaar te maken. Met tools zoals InVision, Axure en onze app kun je zonder codering high-fidelity prototypes bouwen.

Test jouw prototypes met echte gebruikers

Door jouw prototypes te testen, kun je vroegtijdig problemen ontdekken. Gebruik, terwijl je het prototype maakt, persona’s en gebruikersscenario’s om je op het goede spoor te houden en valideer vervolgens jouw aannames met persoonlijk gemodereerde testen of betaalbare online bruikbaarheidstesten zoals bijvoorbeeld UserTesting, USERcycle enz. Begin met een low-fidelity prototype omdat het gebruikers comfortabeler maakt om eerlijke feedback te kunnen geven en herhaal en test jouw interacties en animaties met een high-fidelity prototype. Als je slechts het budget of de tijd voor één testronde hebt, raden wij je aan om een mid-fidelity prototype te maken. Ze zien er nog steeds uit als onderhanden werk (wat eerlijke feedback aanmoedigt) en je kunt nog steeds belangrijke componenten zoals interacties, gebruikersstromen en site-content testen.

Test voordat je gaat bouwen

Door kaartsortering en boomtesten uit te voeren, kun je voordat je al ver met het prototype bent de effectiviteit van jouw informatiearchitectuur (IA) daadwerkelijk testen. Met kaartsortering kun je zien hoe gebruikers hun eigen navigatieschema’s maken. Boomtesten laten je terwijl gebruikers kerntaken uitvoeren de effectiviteit van jouw huidige IA-concepten zien. Dit is uitermate handig voordat je begint aan bijvoorbeeld plaatbewerking.

Gebruik geen Lorem Ipsum

Een tijdelijke tekst is storend, verwarrend en voegt niets toe. Echte content simuleert jouw eindproduct veel beter.

Gebruik waar mogelijk echte afbeeldingen en pictogrammen

We raden je ook aan om voor de bruikbaarheidstesten geen tijdelijke afbeeldingen en pictogrammen te gebruiken. Jouw afbeeldingen en pictogrammen hoeven niet te worden gepolijst, maar gebruikers moeten al wel de algemene vormen kunnen waarnemen.

Gebruik, indien nodig, op z’n minst een placeholder om te bekijken hoe een ontwerp of een lettertype er metrealistische contentuit ziet

In sommige gevallen kun je wegkomen met tijdelijke content zolang deze de uiteindelijke content effectief kan vertegenwoordigen.

Prototype alleen wat je nodig hebt

Prototyping is een middel om een doel te bereiken, niet het doel op zich. We kunnen verstrikt raken in het proberen om het perfecte prototype te bouwen, maar dit zal de ontwikkeling van het daadwerkelijke product alleen maar uitstellen. Hoewel je de prototype fase niet wilt overhaasten, moet je ook niet te lang in deze fase blijven hangen.

10 Tips voor het maken van een Prototype - Superdudes (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 5381

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.