Advies
5 minuten
Het is normaal dat puppy's jammeren tijdens de eerste dagen bij hun nieuwe gezin, want ze worden geconfronteerd met een onbekende omgeving waarin iedereen die ze kenden (moeder en broers en zussen) verdwenen zijn. Daarom is het de plicht van de eigenaars om ze te helpen zich aan te passen en de angst waarmee ze elke nacht geconfronteerd worden te overwinnen.
Laatste update: 04 april, 2022
Als je puppy ‘s nachts jankt, wees dan geduldig en probeer een oplossing te vinden die zowel voor het dier als voor de rest van het gezin werkt. Eerst en vooral moet je de redenen van het gehuil van het dier begrijpen: het is bang. Het is een nieuwkomer in je huis, gescheiden van zijn moeder en broertjes en zusjes, en op een onbekende plaats, omringd door vreemden.
Waarschijnlijk zal de pup alleen de eerste paar nachten huilen, tot hij zich aan de nieuwe situatie heeft aangepast. Dit kan tussen 3 en 7 dagen duren. Als het huilen langer aanhoudt, zal het nodig zijn enkele van je houdingen tegenover het dier te corrigeren.
Wat kun je doen als je puppy ‘s nachts jankt?
Wat betreft wat je ‘s nachts met een pas aangekomen puppy moet doen, zijn er zeer tegengestelde standpunten. sommigen zeggen dat de puppy vanaf het begin alleen moet slapen op de plaats die hem in huis is toegewezen. En dat we, hoeveel ze ook huilen, ze niet moeten gaan troosten.
Want als we daaraan toegeven, voeden we een dier op dat te afhankelijk van ons is, en dat in de toekomst stoornissen als verlatingsangst kan ontwikkelen.
Anderen zeggen precies het tegenovergestelde – dat als we de pup ‘s nachts huilend alleen laten, hij zeker een bange volwassene zal worden die bang is voor eenzaamheid.
Daartussenin zijn de mogelijkheden legio en met verschillende dingen om rekening mee te houden. En omdat elk mens en elke hond anders is, kunnen de oplossingen voor dit probleem ook verschillende antwoorden geven.
Opties om te voorkomen dat je puppy ‘s nachts jankt
Stel dat je ervoor kiest om de hond ‘s nachts alleen te laten en zijn gehuil te negeren, ook al breekt dat je hart. In theorie is alles mogelijk. Mensen kunnen echter niet functioneren als ze een week of langer geen slaap krijgen. ‘s Morgens moet je naar je werk, de kinderen naar school brengen, papierwerk doen, of voor het huis zorgen. Daarom is de situatie negeren niet altijd de beste optie.
Om dit conflict op te lossen zonder de hond in onze kamer te laten, moeten ze beginnen hun bed met iets positiefs te associëren. Dit bereik je door verschillende troostende activiteiten in de buurt van hun bed te doen.
Denk aan met ze spelen, eten, of ze knuffelen. Elk van deze activiteiten zal hen een rustig gevoel geven. Naarmate de tijd verstrijkt, zal het simpele feit dat ze in de buurt van hun rustplaats zijn hen aan dit gevoel zal herinneren.
In het omgekeerde geval, als je ervoor kiest de pup naar je slaapkamer te brengen, dan zal het huilen hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk ophouden. Maar houd er rekening mee dat het heel moeilijk zal zijn hem daar weg te krijgen. Veel mensen hebben er geen bezwaar tegen om met hun huisdieren te slapen. Bijvoorbeeld door een bed te delen of alleen een kamer. Toch is de beslissing aan jou.
Trucjes
Behalve deze twee uitersten zijn er ook andere tussenliggende mogelijkheden. Bijvoorbeeld om de pup de eerste paar nachten naast je bed te laten slapen, maar naarmate ze zich aan hun nieuwe thuis aanpassen, hun bed te verplaatsen naar de plaats waar je wilt dat ze altijd slapen.
Je kunt ook enkele trucjes toepassen – waarvan de doeltreffendheid afhangt van de eigenschappen van elk dier – zoals het gebruik van kunstmatige feromonen die herinneren aan de feromonen die hun moedervroeger afscheiddeom hen te kalmeren.
Het bed moet er aantrekkelijk uitzien
Het klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar de toestand van het bed of de mand is een belangrijke factor om te zorgen dat de pup zich op zijn gemak voelt en minder snel gaat huilen. Daartoe moet de ruimte waar het staat rustig zijn en de juiste temperatuur hebben. Het moet ook gedempt en zacht genoeg zijn om ze zin te geven om te slapen.
Het is normaal om speeltjes in de omgeving te leggen waar ze gaan slapen. De eerste paar dagen is het echter beter om het vrij te houden van zoveel accessoires. Bedenk dat ze bezig zijn zich aan een nieuwe omgeving aan te passen, en dat het toevoegen van meer voorwerpen aan de omgeving het ze dus moeilijker zal maken.
Andere tips om te voorkomen dat je puppy huilt
Als de puppy bij je thuis komt, wordt hij het middelpunt van de aandacht van het hele gezin. Overdag wordt er voortdurend voor ze gezorgd. Als ze echter ‘s avonds in het donker alleen gelaten worden, dan zullen ze zich in de steek gelaten voelen en beginnen te huilen.
Daarom is het belangrijk dat ze leren om overdag soms alleen gelaten te worden in de hun toegewezen ruimte . Op die manier zal de nachtelijke ervaring niet zo traumatisch zijn. Het is ook van essentieel belang dat je:
- Geef ze duidelijke signalen. Maak ze niet gek met tegenstrijdige houdingen en bevelen.
- Straf ze niet als ze ‘s nachts huilen. Dat is altijd de slechtste optie.
- Speel een tijdje met ze voor het slapengaan. Als ze moe zijn, zullen ze zeker meer slapen en minder huilen.
- Zorg ervoor dat ze “hun behoefte doen” voor ze gaan slapen. Dit verkleint de kans dat ze wakker worden met de drang om te plassen of te poepen en weer beginnen te huilen.
- Leg een voorwerp van jezelf in hun bed. Puppy’s zoeken de aanwezigheid van de persoon – of het dier – bij wie ze zich het veiligst voelen. Na verloop van tijd word jij die figuur voor hen, dus het hebben van een stuk van jouw beddengoed zal hen helpen zich rustig te voelen en in slaap te kunnen vallen.
Het belangrijkste is dat je, als een puppy ‘s nachts jankt, stappen onderneemt om hun leed te verzachten.
Aarzel niet om een vertrouwde dierenarts om raad te vragen. Maar neem niet slechts één advies aan. Raadpleeg ook andere professionals. Je zult zeker de beste oplossing vinden om te voorkomen dat je huisdier ‘s nachts huilt.